Składniki dla 4 osób:
- 2 świeże bakłażany
- 2 główki czosnku
- 2 duże papryki – czerwona i żółta
- 200 g sera żółtego Gouda
- świeży koperek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajemy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?