Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowana ryba z ciasta

Ewa Łoszyńska
Faszerowana ryba z ciasta
Faszerowana ryba z ciasta Ewa Łoszyńska
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Ewa Łoszyńska.

Składniki
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g łososia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ze szczyptą soli i odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone ciepłe masło, jajko oraz drożdże. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, minimum na 1 godz.

Farsz: Łososia dokładnie myjemy i osuszamy, w przypadku ości usuwamy je. Kroimy drobno ostrym nożem, dodajemy jajko, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Wszystko mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (jeśli chcemy otrzymać jedną dużą rybę o wymiarach ok. 45x35cm, jeśli chcemy dwie mniejsze rybki to dzielimy na 4 części). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt ryby, najlepiej ten kształt narysować na kartce, wyciąć i można przyłożyć do ciasta i taki sam wyciąć nożykiem (idealnie sprawdza się nożyk do pizzy). Na środek naszej ryby wyjmujemy farsz formujemy kopułkę zostawiając ok. 1cm od brzegu. Nakładamy drugą część ciasta też w kształcie rybki, odrobinę większy powinien być, aby po przykryciu farszu złożył się z dolną częścią ciasta. Widelcem tak jak pierogi sklejamy dwa ciasta – górę i dół , dookoła ryby. Ze skrawków ciasta wykrawamy płetwy, ogon, oko, usta. Nożyczkami wycinamy łuski, a w oko wkładamy zwinięty w rurkę kawałek folii aluminiowej, aby odparowało powietrze ze środka, a rybka nie popękała. Całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby pięknie się zrumieniło.

Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 15 minut, a potem zmniejszamy do 180 stopni na około 40-50 minut.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski