Składniki na 8 kotlecików:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 0,5 cebuli,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki sody,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz cayenne,
- kolendra mielona
Sos:
- małe opakowanie gęstego jogurtu, np. greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- curry
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia mielimy w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy do smaku. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?