Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Falafele z sosem orientalnym

Anastazja Bezduszna
Fundacja BOŚ
Dodatkami do falafeli mogą być papryka i gruszka. W takim połączeniu te produkty niosą w sobie dobrą dawkę potrzebnych witamin i minerałów dla rosnącego młodego organizmu.

Składniki na 8 kotlecików:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 0,5 cebuli,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz cayenne,
  • kolendra mielona

Sos:

  • małe opakowanie gęstego jogurtu, np. greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • curry

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia mielimy w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy do smaku. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski