Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia marynowana

Elżbieta Podolska
Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Dynia marynowana potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem.

Dynia marynowana

Składniki:
1 kg dyni dojrzałej, lecz twardej
pół litra 6-procentowego octu
25 dkg cukru
goździki
cynamon

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Dynię obrać i pozbawić miąższu i pestek. Pokrajać w kostkę 1-3 cm lub wykroić kulki, albo inne kształty lub pomieszać różne. Lekko obgotować w wodzie, wyjąć.

Cukier zalać 1/4 szklanki wody i jak się rozpuści, wlać ocet, zagotować i do wrzątku włożyć dynię. Krótko zagotować. Odstawić do następnego dnia. Zlać syrop z dyni, zagotować i wrzątkiem zalać dynię.

Odstawić, na następny dzień zagotować dynię w syropie, jeśli jest twarda, pogotować trochę według uznania.

Ostudzić, składać do wyparzonych słoików. Trzymać w chłodnym miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski