Dynia marynowana
Składniki:
1 kg dyni dojrzałej, lecz twardej
pół litra 6-procentowego octu
25 dkg cukru
goździki
cynamon
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Dynię obrać i pozbawić miąższu i pestek. Pokrajać w kostkę 1-3 cm lub wykroić kulki, albo inne kształty lub pomieszać różne. Lekko obgotować w wodzie, wyjąć.
Cukier zalać 1/4 szklanki wody i jak się rozpuści, wlać ocet, zagotować i do wrzątku włożyć dynię. Krótko zagotować. Odstawić do następnego dnia. Zlać syrop z dyni, zagotować i wrzątkiem zalać dynię.
Odstawić, na następny dzień zagotować dynię w syropie, jeśli jest twarda, pogotować trochę według uznania.
Ostudzić, składać do wyparzonych słoików. Trzymać w chłodnym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?