Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Droga od bloga do książki

Anastazja Bezduszna
Już 5 listopada na rynku pojawi się książka "Mała wielka uczta", będąca zbiorem praktycznych przepisów na dania, które cieszą się dużym powodzeniem.

Kiedy pisze się kryminał, wcale nie trzeba nikogo zabijać, kiedy pracuje się nad obszernym romansem, bogate życie miłosne nie jest niezbędne. - Z książką kulinarną jest zdecydowanie inaczej, tutaj autor testuje zawartość książki na sobie - mówi Paulina. - Wszystkie przepisy wymyśliłam specjalnie do książki.

Paulina i Michał Stępniowie to jedni z najbardziej znanych blogerów kulinarnych w Polsce. Ich blog kotlet.tv śledzi na facebooku ponad 100 tys. fanów, zaś kanał YouTube ma 45 tys. subskrybentów. Postanowili wyjść poza ramy internetu i przenieśli swoje przepisy na papier.

Zanim powstała książka, każdy przepis został przez Paulinę i Michała dokładnie przemyślany i zrealizowany w ich domowej kuchni. Sami gotują, fotografują i próbują przygotowanych posiłków. Nie znajdziecie więc w książce przepisów na dania, które mogą być wyłącznie ozdobą stołu. Autorzy kierują się zasadą, że danie musi być ładne, niezbyt skomplikowane i oczywiście smaczne.
- Wyboru przepisów dokonaliśmy na bazie pięcioletniego doświadczeniu w prowadzeniu bloga - wiedziałam, jakie przepisy są lubiane, które były najczęściej komentowane, przeglądane. Chciałam, aby książka była autentyczna, aby każdy przepis miał swoją historię - podkreśla Paulina Stępień.

BUDYŃ WANILIOWY

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (czyli 500 ml),
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki masła,
  • do podania: sok malinowy i po łyżeczce dżemu

Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przecinam i wydłubuję ziarenka. Do garnuszka nalewam połowę podanego mleka, dodaję masło, a także ziarenka wanilii. Mieszam i ustawiam na niewielkim ogniu. Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtko, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję. Do gorącego mleka w garnuszku wlewam powoli (ciągle mieszając) zawartość miski. Mieszam, a gdy zawrze, zacznie natychmiast gęstnieć. Mieszam, aby nie było grudek, zdejmuję z gazu i jeszcze chwilkę mieszam, żeby był gładki. Nakładam do pucharków, polewam sokiem, dodaję troszkę dżemu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski