Składniki:
- 100-120 g świeżego imbiru w kawałku,
- 1 szklanka wrzącej wody,
- pół szklanki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Imbir kroimy poprzecznie w cieniutkie plasterki. W miseczce zalewamy pokrojony imbir wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Oddzielnie mieszamy ocet, sól i cukier, aż się rozpuszczą (mieszankę można podgrzać). Imbir wkładamy do słoika i zalewamy octową zaprawą. Zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Po wystygnięciu wstawiamy słoik na kilka dni do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?