Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy imbir marynowany

Anastazja Bezduszna
Andrzej Szozda
Tym, kto często używa imbir w kuchni podpowiadamy jak samodzielnie zamarynować kilka słoików na zapas.

Składniki:

  • 100-120 g świeżego imbiru w kawałku,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • pół szklanki octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Imbir kroimy poprzecznie w cieniutkie plasterki. W miseczce zalewamy pokrojony imbir wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Oddzielnie mieszamy ocet, sól i cukier, aż się rozpuszczą (mieszankę można podgrzać). Imbir wkładamy do słoika i zalewamy octową zaprawą. Zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Po wystygnięciu wstawiamy słoik na kilka dni do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski