Składniki
- 1 szklankę śmietany kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2-3 łyżki syropu owocowego
- 2—3 garści mieszanych, posiekanych bakalii
- dobrze umyte i odsączone owoce oraz garść musli do ozdoby
Przygotowanie:
Cukier przesiewamy z cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Na koniec do ubijanej masy dodajemy syrop i posiekane bakalie. Delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiej formy. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej - na całą noc.
Lody podajemy w pucharkach, przekładamy warstwy na zmianę raz owocami raz chrupiącym musli. Na wierzchu układamy owoce, listki mięty oraz posypujemy posiekanymi bakaliami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?