Składniki:
- 150g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka i 3 osobne żółtka
- garść malin na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie szybko ubić białka na sztywną pianę. Do masy z żółtek wlać przestudzoną czekoladę i przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać delikatnie kopystką i gdy wszystkie składniki się połączą dodać pianę z białek i znów delikatnie zamieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do tortownicy o średnicy około 23 cm i piec około 17 minut w 180 stopniach tak żeby na brzegach ciasto pojawiły się skorupki , a środek był płynny.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?