Składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy espresso
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- sól
- 300 g cukru pudru
- 200 g śmietanki 36%
- 1/4 czekolady z nadzieniem kawowo-śmietankowym
Przygotowanie:
Kawę zalewamy 50 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną i gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej.
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy kilka minut z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladę i kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowo-kawowej dodajemy na przemian bitą śmietanę i pianę powoli mieszając.
Deser nakładamy do pucharków i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzch ścieramy nadziewaną czekoladę i ozdabiamy ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody