18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowy krem espresso

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki kawy espresso
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • sól
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1/4 czekolady z nadzieniem kawowo-śmietankowym

Przygotowanie:
Kawę zalewamy 50 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną i gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej.

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy kilka minut z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladę i kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowo-kawowej dodajemy na przemian bitą śmietanę i pianę powoli mieszając.

Deser nakładamy do pucharków i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzch ścieramy nadziewaną czekoladę i ozdabiamy ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski