ZOBACZ TEŻ: A na deser
Zupa czekoladowa
Składniki:
- 1 litr mleka
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka rumu
- garść rodzynek
- ryż
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować. W tym czasie zagotować mleko z czekoladą, kakao, rumem i rodzynkami. Zdjąć z palnika.
Żółtka utrzeć z cukrem. Żółtka ostrożnie wlać do zupy, mieszając.
Podawać ciepłą, z ryżem.
Polędwiczki pod pierzynką z sosu czekoladowego
Składniki:
- 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka porto
- 1-2 szalotki przekrojone wzdłuż na pół
- kilka gałązek tymianku
- 2-3 łyżeczki pokruszonego w moździerzu
- pieprz
- 4 polędwiczki
- 3 łyżki oliwy i kawałek masła
- 2 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 200 stopni.
W tym czasie w rondlu z grubym dnem podgrzewać wino i porto. Dodać szalotki i tymianek. Gotować ok. pół godziny aż połowa płynu wyparuje.
Mięso umyć i osuszyć. Obsypać mielonym grubo pieprzem. Obsmażyć z obu stron. Następnie wstawić naczynie z polędwiczkami do piekarnika i dopiekać przez około 5 minut. Wyjąć mięso przykryć i pozostawić, by odpoczęło.
Do garnka wlać zredukowany płyn, podgrzewać na małym ogniu i dodać czekoladę. Mięso ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym.
Piersi kurczaka w czekoladowym stroju
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- płatki migdałowe
- 4 brzoskwinie, jabłka, ananas
- sól
- pieprz
- Sos:
- gorzka czekolada
- czubata łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki syropu z brzoskwiń lub ananasów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić. Doprawić.
Bułkę zmieszać z połową płatków migdałowych.
Mięso panierować w mące, jajku z mlekiem i bułce z płatkami. Smażyć z obu stron na złoto.
Plastry owoców usmażyć na złoty kolor.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło oraz syrop.
Podgrzewać, ciągle mieszając aż sos uzyska jednolitą gładką konsystencję.
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Przepis z programu kulinarnego Adam po pracy
Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- mleko
- 1 jajko
- 300 g jagód
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki siekanej świeżej mięty
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu
- lody waniliowe
- sól
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli i jajko. Wymieszać i dodać mleka do odpowiedniej gęstości.
Wymieszać jagody z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą.
Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki.
Nakładać jagody z czekoladą i sklejać pierożki.
Gotować we wrzącej wodzie i podawaj z lodami waniliowymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?