Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cynamonowe ciasto z dyni

ELKA
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...

Składniki:
2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
0,75 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Do masy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto dokładnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec ok. 40-45 minut (z termoobiegiem nawet krócej) w temperaturze 180°C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski