Składniki:
2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
0,75 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Do masy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto dokładnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec ok. 40-45 minut (z termoobiegiem nawet krócej) w temperaturze 180°C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?