MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Cynaderki w pysznym sosie

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Cynaderki mogą być naprawdę pysznym daniem, choć przyrządzenie go wymaga trochę czasu. Przede wszystkim trzeba je dokładnie wyczyścić. A sos będzie znakomity, jeśli zagęścimy go chlebem razowym.

Składniki

  • 5 nerek wieprzowych
  • duży kefir lub jogurt naturalny
  • 1 cebula
  • łyżeczka masła
  • 1 kromka razowego chleba
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

Nerki kroimy wzdłuż, wycinamy białe części, dokładnie płuczemy, parzymy wrzątkiem. Zlewamy wodę, układamy w miseczce nerki i zalewamy na godzinę kefirem lub jogurtem. Ponownie starannie płuczemy.
Rozgrzewamy w garnuszku łyżeczkę masła, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone (ja wolę na małe części) cynaderki. Dusimy około 20 minut, wrzucamy do garnuszka pokruszony drobno (bez skórki) razowiec. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby chleb się rozgotował, a sos miał gęsta konsystencję. Podajemy z kaszą (może być gryczana) lub z ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski