Składniki
- 5 nerek wieprzowych
- duży kefir lub jogurt naturalny
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- 1 kromka razowego chleba
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Nerki kroimy wzdłuż, wycinamy białe części, dokładnie płuczemy, parzymy wrzątkiem. Zlewamy wodę, układamy w miseczce nerki i zalewamy na godzinę kefirem lub jogurtem. Ponownie starannie płuczemy.
Rozgrzewamy w garnuszku łyżeczkę masła, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone (ja wolę na małe części) cynaderki. Dusimy około 20 minut, wrzucamy do garnuszka pokruszony drobno (bez skórki) razowiec. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby chleb się rozgotował, a sos miał gęsta konsystencję. Podajemy z kaszą (może być gryczana) lub z ziemniakami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?