Co zrobić z cukinii radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Sałatka z grillowaną cukinią
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 250 g bobu
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 150 g sera feta
- sos czosnkowy Tarsmak
- 1 pęczek szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.
Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę.
Sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Penne z cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 paczka makaronu penne (400 g)
- 3 łyżki sosu serowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie.
Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę.
Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.
Koszyczki z cukinii i ricotty
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 300 g sera ricotta
- 1 garść orzeszków pistacjowych
- 3 łyżki sosu chrzanowego
- skórka z jednej cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka.
Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę.
Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny.
Całość pokropić oliwą z oliwek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?