Cukiernia Expressowa została uznana za ikonę miasta. To chyba zasłużony tytuł?
Jak najbardziej. Pracownia Cukiernicza Expressowa działa w Poznaniu od lat 60. Co ciekawe, jej nazwa została wybrana przez poznaniaków w plebiscycie przeprowadzonym przez Express Poznański. Dlatego tym bardziej jest nam miło, że teraz w innym plebiscycie, po latach, mieszkańcy wybrali nas ikoną miasta.
Co wyróżnia Pracownię Cukierniczą Expressowa spośród innych poznańskich cukierni?
Przede wszystkim fakt, że używamy do produkcji wyłącznie naturalnych surowców. Od lat naszym flagowym produktem jest tort migdałowy wypiekany na podstawie starej receptury jeszcze z 1962 r. Podobnie delicje rubinowe i kawowo-cytrynowe, a także rożki, które zaczęliśmy wyrabiać jako jedni z pierwszych. Receptury opracowujemy sami. Nie wszystkie nasze produkty wchodzą na stałe do sprzedaży, wiele pojawia się tylko sezonowo. Największym zainteresowaniem wśród poznania-ków od lat cieszy się wspomniany tort migdałowy, eklery, tort ambasador oraz zwijane przez nas ręcznie pączki. Dziennie sprzedajemy ich w Poznaniu średnio 1500 sztuk.
Zobacz pełne wyniki:
SPRAWDŹ NOWĄ STRONĘ GŁOSU WIELKOPOLSKIEGO! KLIKNIJ!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?