Jedzenie a nastrój - co na to nauka?
Naukowcy potwierdzają teorię o nieodpartej chęci jedzenia towarzyszącej kiepskiej formie psychicznej. Po kaloryczne przekąski sięgamy przede wszystkim wtedy, gdy chcemy poprawić sobie samopoczucie. - Niestety cukry proste zawarte w słodyczach powodują szybkie wydzielanie serotoniny w naszym organizmie, czyli tak zwanego hormonu szczęścia - mówi Agnieszka Piskała, ekspert żywieniowy. Cukry proste znajdziemy też w owocach, miodzie i płatkach śniadaniowych. Warto także poprawić sobie humor, jedząc pomarańcze, jabłka lub pijąc kompoty owocowe.
Menu na jesienną chandrę
- Lekarstwem na jesienne spadki kondycji psychicznej powinny być lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu posiłki, które nie dostarczają zbyt wielu bodźców smakowych naszym receptorom - sugeruje Agnieszka Piskała. Ponadto najlepiej jest, kiedy dania są przygotowane z maksymalnie 5 składników, gdyż wówczas jesteśmy w stanie rozpoznać wszystkie ich smaki. Z tego względu najlepsze okazują się dania dobrze nam znane z dzieciństwa. Wybierajmy potrawy ciepłe, słodkie, na bazie mleka, ale z dodatkiem produktów mącznych, takich jak kasza, ryż, makaron czy kluski. Świetne są też pierogi i naleśniki, które przygotować możemy z razowej mąki. To one sprawiają, że nasz organizm dostaje zastrzyk potrzebnej energii.
Brak słońca to nie problem
O tej porze roku, w naszej strefie klimatycznej mała dawka słońca wywołuje niedobory witaminy D, co prowadzi w skrajnych przypadkach nawet do depresji. Uzupełnić można je łatwo bez stosowania suplementów diety.
- Witamina D dostępna jest w takich produktach spożywczych, jak: jajka, krowie mleko czy też ryby (np. śledź, węgorz, dorsz). Jesienną chandrę i jej skutki można zniwelować również dzięki regularnej aktywności fizycznej, która pozwoli na uwolnienie endorfin, poprawiających nasze samopoczucie - tłumaczy Agnieszka Piskała.
Omega-3 sposobem na przygnębienie
Kluczowymi elementami jesiennego jadłospisu powinny być też wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 spotykane w tłustych rybach, takich jak łosoś, halibut czy tuńczyk. Regularne ich spożywanie jest ważne z uwagi na zawarte w nich związki, które stanowią specjalny rodzaj tłuszczów o udowodnionym działaniu antydepresyjnym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?