Warto pamiętać o tym, że w pierwszym trymestrze nie musimy jeść więcej niż zwykle. Wiele przyszłym mam sądzi, że od początku ciąży trzeba jeść za dwoje i zmusza się do podwójnych obiadów czy kolacji. To błąd. Więcej powinno się jeść dopiero w drugim i trzecim trymestrze i to jedynie ok. 300 kcal ponad normę (to na przykład równowartość ok. 3 bananów). Składniki odżywcze, na które należy zwrócić szczególną uwagę, to żelazo (główne źródła to czerwone mięso, ale też rośliny strączkowe, orzechy i pestki, zielone liściaste warzywa), wapń (produkty mleczne, fortyfikowane mleka roślinne, warzywa z rodziny kapustnych, sezam oraz migdały), jod (sól jodowana bądź prenatalne suplementy diety), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (ryby morskie, choć ze względu na duże zanieczyszczenie ryb obecnie rtęcią i innymi szkodliwymi dla płodu substancjami zaleca się konsultację z dietetykiem na temat rodzajów i zalecanych ilości tych produktów) no i bardzo istotny kwas foliowy (rośliny strączkowe, zielone liściaste warzywa, prenatalne suplementy diety).
- Należy też unikać pewnych pokarmów i substancji, takich jak kofeina (do 200 mg dziennie, czyli nie więcej niż np. 1,5 szklanki kawy dziennie), gotowane pasztety, przetwory z niepasteryzowanego mleka, sery typu Brie i camembert, surowe jaja, surowe ryby, kiełki - tłumaczy Małgorzata Desmond.
O odpowiednim odżywianiu trzeba pamiętać także wtedy, kiedy karmi się dziecko. Młoda mama musi przede wszystkim dużo pić. Dietetycy podpowiadają, że należy pić około 3 litrów płynów dziennie, głównie wody mineralnej niegazowanej oraz soku jabłkowego. Inne soki np. egzotyczne mogą wywoływać u karmionego dziecka uczulenie, a soki z owoców pestkowych np. wiśniowy - wzdęcia i bóle brzucha.
Wiele mam narzeka, że w czasie karmienia ich dieta jest bardzo monotonna. Jest w tym nieco prawdy, bo w czasie laktacji nie powinno się jeść potraw mocno przyprawionych, smażonych czy pieczonych. Należy unikać potraw wzdymających, czekolady oraz owoców egzotycznych i pestkowych. Podstawowym składnikiem jest białe, gotowane mięso oraz warzywa, takie jak: marchew, ziemniaki, pietruszka, seler. Warto też jeść delikatne wędliny, najlepiej niewędzone, tylko gotowane i pozbawione dużej ilości tłuszczu. Trzeba pamiętać również o nabiale. Wiele dzieci od samego początku nie toleruje białka krowiego. Trzeba więc zwracać szczególną uwagę na to, czy po zjedzeniu sera czy wypiciu mleka dziecko nie ma wysypki czy biegunki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?