- Tegoroczna edycja rozwinęła się trzydniową imprezę, zarówno dla kinomanów, jak i tych, których obchodzi to co jedzą - mówi Jan Babczyszyn, lokalny organizator festiwalu, który będzie odbywać się równolegle w Warszawie i Poznaniu.
Program prezentowała z kolei Małgorzata Sek, szefowa kanału telewizyjnego Kuchnia+. Przez trzy dni obejrzymy 13 filmów - nie tylko dokumenty, ale też dwa fabularne. Najciekawiej zapowiada się "Ostatnia wieczerza"
- To film dokumentalny o ostatnim posiłku, jaki skazani otrzymują przed egzekucją w krajach, gdzie kara śmierci jest jeszcze wykonywana. Obraz dla widzów o mocnych nerwach, dlatego na naszym festiwalu jest to jedyny pokaz tylko dla osób dorosłych - mówi Małgorzata Sek.
Pozostałe pozycje nie będą już tak szokujące, choć na przykład film "Skosztuj z kosza" może niewielką niestrawność jednak wywołać. Opowiada o ruchu freegan, którzy żywią się tylko tym, co znajdą "z odzysku" z supermarketowych koszy na śmieci. Chodzi o produkty, których data ważności się kończy i są wyrzucane na chwilę przed jej upływem. Jak zapewniają organizatorzy festiwalu, skosztować "z kosza" będzie można tak że po seansie - dla większego zrozumienia tematu…
Bardziej zachęcające będą zapewne seanse filmów poświęconych produkcji piwa w Niemczech oraz whisky w Irlandii - jak na każdym seansie i tu przewidziano degustację wiadomych produktów. Pogodny wydźwięk ma także "Truck Farm" - dokumentalny film o farmie, jaką pewien Amerykanin stworzył na swoim aucie typu pick-up.
Fabularnym smakołykiem numer jeden będzie z kolei "Tost. Historia chłopięcego głodu" - film nakręcony na podstawie autobiograficznej książki znanego w Anglii dziennikarza Nigela Slatera. Zapowiada się znakomicie, tym bardziej, ze rolę jego macochy zagrała sama Helen Bonham Carter…
Wstęp na każdy seans będzie kosztował 12 złotych, a dodatkowo każdy bilet będzie uprawniał do 15-procentowego rabatu w klubie festiwalowym Pod Pretekstem.
Program 3. Kuchnia+ Food Film Fest - kino Muza, Poznań
piątek, 21 października
18:00 "O gotowaniu i innych marzeniach", "Niezwykła kulinarna wyprawa Mujin"
20:30 "Jiro śni o sushi"
22:30 "Tak, jak należy", "Ostatnia wieczerza"
sobota, 22 października
11:00 Slowfoodowe śniadanie w Muzeum Archeologicznym
18:00 "Farma na ciężarówce", "Życzymy Państwu smacznego"
20:30 "Skosztuj z kosza"
niedziela, 23 października
11:00 "Elisha wśród kakaowych drzew" i Dziecięce warsztaty smaku
16:00 "Film o piwie", "Whisky. Tradycja wyspy Islay"
18:00 "Trzy gwiazdki"
20:30 "Tost. Historia chłopięcego głodu"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?