Składniki:
krem
- 0,5 l śmietanka 30%
- 0,5 kg mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 dag wiśni drylowanych w rumie
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
biszkopt
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać kakao. Jajka wybić, oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukru pudru.
Do ubitej piany dodać żółtka wymieszać i wsypać mąki, sól i kakao. Dokładnie wymieszać ale delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wcześniej wysmarowanej w środku margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w 170 stopniach około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem surowość ciasta. Gotowy wypiek przestudzić i pokroić na 3 równe warstwy.
Śmietankę zmieszać z cukrem pudrem i ubić na sztywno, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. 1/3 kremu oddzielić i dodać do niej 2 łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej części kremu dodać 1/2 startej na dużych oczkach czekolady, wymieszać. Jeden płat biszkoptu położyć na dno tortownicy wyłożyć połowę kremu z tartą czekoladą i równo rozłożyć na biszkopcie, położyć kolejny biszkopt i wyłożyć ciemnym kremem. Odcedzić wiśnie i osuszyć, poukładać na ciemnym kremie przykryć ostatnim biszkoptem i lekko docisnąć.
Resztę kremu wyłożyć na ostatni biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Zetrzeć pozostałą czekoladę na drobnych oczkach i posypać górę oraz ozdobić kilkoma wiśniami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 5 godzin
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?