Tłusty czwartek, czyli święto obżarstwa
Tłusty czwartek to święto ruchome, wypadające w ostatni czwartek karnawału - czyli 52 dni przed Wielkanocą. Znane jest także jako zapusty lub mięsopust, szczególnie we wschodniej części Europy, gdzie świętowanie tra nawet przez cały tydzień. Na zachodzie z kolei (Francja, Włochy, Wielka Brytania) dzień obżarstwa obchodzony jest we wtorek, tuż przed Środą Popielcową.
Staropolskie przysłowie mówi:
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
W istocie, najpopularniejsze słodkie potrawy związane ze świętem obżarstwa to pączki i faworki, choć nie wszędzie tak jest. W niektórych krajach bezapelacyjnie królują naleśniki, pancake'i lub gofry.
Wszystkie smakołyki łączy jedno - muszą być tłuste, a więc najlepiej smażone.
Jak wygląda koniec karnawału w różnych miejscach Europy i jakie specjały się z nim wiążą? Zobacz w galerii.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?