Składniki:
- 1 pęczek botwiny (jeśli mały, to dodatkowo buraczek),
- 1 pęczek koperku,
- 1,5 litra kefiru lub jogurtu,
- 200-250 ml gęstej śmietany,
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 1 długi zielony ogórek lub 2 zwykłe,
- sól, cukier, cytryna do smaku.
Sposób przygotowania:
Botwinę wypłukać, buraczka obrać - wszystko pociąć na małe paseczki i gotować w małej ilości wody z odrobiną soli i cukru. Po wyłączeniu dodać cytrynę (lub kwasek cytrynowy) dla uzyskania koloru. Ogórki, jaja i koperek poszatkować, dodać do wystudzonej botwiny. Trzepaczką roztrzepać jogurt lub kefir i śmietanę, dołączyć do pozostałych składników. Pozostawić najlepiej na 2-3 godz., aby poszczególne składniki przeszły swoimi smakami. Najlepiej smakuje w upalny, letni dzień. Podawać mocno schłodzony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?