Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik w świeżej kalarepie

Elżbieta Podolska
Letnie przepisy poleca nam szef kuchni restauracji w Hotelu Księcia Józefa Jacek Blicharski.

Składniki:
kalarepa

mały jogurt

ogórek zielony

2 gotowane jajka

sok z cytryny

1/2 pęczka koperku

pęczek botwinki

sól, pieprz

Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i świeżym koperkiem.

Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo.

Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski