Składniki:
- 200 gram czerwonej papryki
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 cebula
- 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
- 4 gramy suchych drożdży (pół opakowania)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Na formę o średnicy około 18 cm. Paprykę (jedna duża) umyć i pozbawić nasion. Pokroić na kawałki i rozdrobnić w malakserze. Dodać 2 szklanki mąki uniwersalnej, drożdże sól, cukier i zioła i miksować tak długo, aż ciasto się wyrobi i będzie lepkie. Nie dodawałam ani trochę wody.
Cebulę obrać i rozdrobnić, usmażyć na maśle na złoty kolor i dodać do ciasta. Ciasto wstawić do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu Posmarować wierzch oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Chlebek wyjąć z formy, położyć na ściereczce i odstawić do wystygnięcia. Potem można kroić. Najlepiej smakuje z samym masłem i świeżym tymiankiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?