MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek paprykowy

Karolina Marcinkowska
Chlebek paprykowy
Chlebek paprykowy Karolina Marcinkowska
Prezentujemy przepis na chlebek paprykowy. Jego autorem jest Karolina Marcinkowska.

Składniki:

  • 200 gram czerwonej papryki
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła najlepiej klarowanego
  • 4 gramy suchych drożdży (pół opakowania)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:
Na formę o średnicy około 18 cm. Paprykę (jedna duża) umyć i pozbawić nasion. Pokroić na kawałki i rozdrobnić w malakserze. Dodać 2 szklanki mąki uniwersalnej, drożdże sól, cukier i zioła i miksować tak długo, aż ciasto się wyrobi i będzie lepkie. Nie dodawałam ani trochę wody.

Cebulę obrać i rozdrobnić, usmażyć na maśle na złoty kolor i dodać do ciasta. Ciasto wstawić do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu Posmarować wierzch oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Chlebek wyjąć z formy, położyć na ściereczce i odstawić do wystygnięcia. Potem można kroić. Najlepiej smakuje z samym masłem i świeżym tymiankiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski