Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb warzywny

Elżbieta Podolska
Chleb warzywny
Chleb warzywny Grzegorz Dembiński
Potrawy Eleonory Zawiślak.

Składniki:
50 g masła
100 g mąki krupczatki
60 g bułki tartej
6 jajek (białka na pianę)
łyżeczki proszku do pieczenia
mniejsza cebula
papryka czerwona
papryka zielona
mała marchewka
pół brokuła
kilka łyżek oliwy
płaska łyżeczka nasion kminku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę, papryki pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Ostudzić. Marchew i różyczki brokuła zblanszować. Marchew również pokroić z kostkę. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek.

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka razem z masłem utrzeć mikserem. Mąkę zmieszać z tartą bułką i proszkiem do pieczenia. Połączyć delikatnie z masą żółtkową, dodać warzywa. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Wyłożyć na wierzch pianę z białek i jeszcze raz lekko wymieszać. Do masy można dodać całe ziarenka kminku lub czarnuszki, wtedy chleb jest smaczniejszy, ale można też nie dodawać tych składników, jak ktoś nie lubi.

Ciasto wyłożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do wypieków. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczony. Po upieczeniu wywrócić na deseczkę i ostudzić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski