Składniki:
- 1opak. Makaronu ryżowego
- garść grzybków mun
- 1mała marchewka
- pół otartej skórki z limonki
- 400g ulubionego mięsa (np. kurczak, wołowina –ja użyłam akurat upieczonych żeberek)
- 100ml sosu sojowo-grzybowego
- 100ml sosu sweet chili
- 1cebula
- 100g kiełek fasoli mung
- pół pęczka pietruszki
Sposób wykonania:
Makaron łamiemy na pół zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieje. Grzybki również zalewamy wrzątkiem i gdy „urosną” odcinamy twardą część znajdującą się na środku każdego grzybka i drobno siekamy. Mięso bardzo drobno kroimy i podsmażamy z cebulką i grzybkami dorzucamy kiełki, skórkę z limonki i pietruszkę. Smażymy aż mięso będzie gotowe i dorzucamy makaron i wlewamy sosy: sojowo-grzybowy i słodkie chili (można delikatnie podlać wodą żeby rozcieńczyć sos). Można doprawić świeżym startym imbirem lub imbirem sypkim.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?