Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cebula na różne sposoby! W Polanowie niedaleko Wyrzyska zorganizowano wyjątkowe święto. Święto Cebuli!

Szymon Chwaliszewski
Szymon Chwaliszewski
Wideo
od 16 lat
To był debiut! Wydarzenie organizowano bowiem po raz pierwszy. Jednak już można powiedzieć, że premiera była bardzo udana. Co więcej, mnóstwo osób było zaskoczonych jak wiele różnorodnych dań można przygotować z cebuli oraz stosując ją jako dodatek.

Przybliżmy na początek, co gościło na stole i czym panie z KGW w Polanowie raczyły gości tego wydarzenia. Spectrum smaków, zapachów i faktur było ogromne! Od konfitury z cebuli, przez tzw. cebularze, pierogi, sałatki, czy zupę cebulową, po faszerowane i zapiekane cebule.

Całość uzupełniono daniami, których składniki pochodzą z lasu. Goście wydarzenia byli oczarowani, że tak popularne i uznawane za dość pospolite warzywo, jakim jest cebula, posłużyło do tak wielu ciekawych przepisów.

Chętnych po dokładkę nie brakowało!

Zobacz galerię zdjęć i materiał wideo z wydarzania

od 16 lat

Ciekawostki na temat cebuli

- Obecnie cebula nie występuje już w stanie dzikim, jako warzywo natomiast uprawiana jest niemal we wszystkich krajach. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej, uprawiana jest od bardzo dawna. Rysunki cebuli znajdowane są na wykopaliskach w Palestynie pochodzących z epoki brązu sprzed około 5000 lat p.n.e. Nie wiadomo, czy była wówczas uprawiana, czy tylko zbierana, większość naukowców jest jednak zdania, że mogła być uprawiana już wówczas: jest bowiem łatwa do uprawy i przechowywania. Na pewno była uprawiana w Starożytnym Egipcie co najmniej 3200 lat p.n.e. Malowidła na płaskorzeźbach egipskich oraz teksty na grobowcach wskazują, że spożywano ją w dużych ilościach. Podczas budowy piramidy Cheopsa na zakup cebuli dla robotników wydano 1600 talentów, co było kwotą ogromną. Resztki cebuli znajdowane są pomiędzy zwojami bandaży, którymi w Starożytnym Egipcie owijano mumie, a czasami w oczodołach mumii. Cebula miała wówczas bardzo duże znaczenie gospodarcze, często znajduje się na egipskich wykazach podatkowych. Również starożytni Rzymianie regularnie jedli cebulę i uprawiali ją w swoich ogrodach. W Ameryce cebulę przywiezioną przez osadników z Europy zaczęto uprawiać od 1648 r., później okazało się, że Indianie wcześniej już znali i zjadali różne dzikie gatunki miejscowych cebul - podaje Wikipedia.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

Kuchnia wielkopolska rozwinęła się z kilku równorzędnych tradycji. Przede wszystkim czerpała smaki z kuchni wielkopolskiego dworu, charakteryzującej się celebracją posiłków i obfitością zwierzyny i ryb, ale również z kuchni mieszczańskiej, ściśle trzymającej się przekazywanych z pokolenia na pokolenia przepisów na ciasta, mięsa itp. Ponadto wykorzystuje także kulturę kuchni chłopskiej, która, choć skromniejsza, cieszyła się dużą rozmaitością potraw. Ważny wpływ mieli też ludzie, którzy przywędrowali w okolice Poznania po II wojnie światowej ze Lwowa, Wilna, Podola, Wołynia czy Polesia, przynoszący ze sobą swoje miejscowe zwyczaje kulinarne. Nie można jednak zapominać również o współczesności i smakach aktualnie przywożonych do Polski z całego świata.Sprawdź restauracje związane z kulturą regionu --->

Najlepsze smaki powiatu poznańskiego! Sprawdź restauracje zw...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cebula na różne sposoby! W Polanowie niedaleko Wyrzyska zorganizowano wyjątkowe święto. Święto Cebuli! - Piła Nasze Miasto

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski