Składniki:
- 2 pęczki botwiny
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 700 ml bulionu warzywnego
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- koper
- masło
- jaja przepiórcze
- sos sojowy
- sos tabasco
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pietruszki, selera, pora i marchewki pokrój w brunoise (drobna kostka), podobnie postępuj z łodygami botwinki, natomiast liście pokrój w cienkie paski.
Przesmaż warzywa na maśle, na początku włoszczyznę, dopiero potem dodaj botwinę. Zalej bulionem tak, aby wszystko, co w rondelku, było przykryte płynem. Gotuj do miękkości, po czym dopraw kwaśną śmietaną, sosem sojowym i sosem tabasco. Posyp świeżo siekanym koprem.
Serwuj z jajem przepiórczym ugotowanym na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?