Bon żywnościowy. Nowy pomysł rządu?
O tym, że branża gastronomiczna najdotkliwiej odczuwa skutki walki z koronawirusem widać na każdym kroku. Wiele restauracji i pubów praktycznie w każdym mieście w Polsce przestało działać. Reszta prowadzi działalność w ograniczony sposób. Sprzedaż dań tylko na wynos, brak możliwości spożywania w restauracjach boleśnie odbija się na kieszeniach restauratorów. Czy sytuację zmieni bon żywnościowy?
Jak ustalili reporterzy RMF FM rząd myśli o wprowadzeniu tak zwanego bonu żywnościowego, który miałby pomóc branży gastronomicznej.
- Innym pomysłem jest wprowadzania obniżonego VAT-u dla tego sektora działalności gospodarczej. Ministerstwo rozwoju ma między innymi o tym rozmawiać z przedstawicielami branży gastronomicznej.
- Bon żywnościowy miałby stanowić zachętę do częstszego korzystania z restauracji - na razie do zamawiania potraw na wynos i z dostawą.
Dla kogo bon żywnościowy
Rząd, jak ustalili dziennikarze RMF FM, rozważa zaoferowanie polskim przedsiębiorcom, by kupowali bony żywnościowe pracownikom: na przykład w wysokości 100 złotych. Rząd dokładałby od siebie też pewną kwotę: na przykład drugie tyle. Szefowie mogliby więc kupować swoim pracownikom bony na przykład 100-złotowe, które miałyby wartość 200-300 złotych.
Bon żywnościowy byłby do wykorzystania w dowolnej restauracji. Miałoby to wspomóc branżę, która jest zamknięta już od pół roku i może działać jedynie w formule na wynos i z dostawą potraw.
Polecamy
Branża gastronomiczna protestuje
Przedstawiciele branży gastronomicznej od początku pandemii protestują przeciwko restrykcjom wprowadzanym przez rząd w stosunku do ich sektora działalności. Jak tłumaczą, zagrożonych jest ponad 70 tys. małych i średnich przedsiębiorców sektora gastronomii i około miliona miejsc pracy. Wszystko przez uniemożliwienie restauracjom pracy stacjonarnej - przedstawiciele branży podają, że spowodowało to 70-procentowy spadek sprzedaży. Alarmują też, że prawie wszystkie restauracje działają dziś poniżej progu rentowności, a wiele z nich już się nie podniesie. Mają także swoje postulaty.
- Merytoryczny Plan wychodzenia z kryzysu na 6 miesięcy
- Zwolnienie pracodawców i pracowników z ZUS na 6 miesięcy
- Stała i jednolita stawka 8% VAT na wszystkie produkty i usługi
- Fundusz Wsparcia Gastronomii
- Tarcza Antykryzysowa dla Gastronomii
- Standardy „Bezpieczna Restauracja w epidemii” wg typów lokali
- Zniesienie ograniczeń czasowych otwarcia wszystkich lokali
- Podstawa konstytucyjna ograniczania prowadzenia działalności
Lockdown w Polsce od 20 marca do 9 kwietnia
Przypomnijmy, że obostrzenia obowiązujące dotychczas w województwach z najwyższą liczbą zakażeń zostały rozszerzone na całą Polskę. Lockdown zostanie wprowadzony w sobotę 20 marca i będzie obowiązywał do 9 kwietnia. Nadal będą zamknięte restauracje i bary, a posiłki wydawane będą tylko na wynos.
Minister zdrowia Adam Niedzielski jeszcze z początkiem marca mówił, że jeżeli po świętach wielkanocnych będziemy mieli apogeum zachorowań za sobą, to rząd będzie podejmować odważne decyzje luzujące.
Będziemy przywracali wszystkie te sektory i branże, które były dotknięte do tej pory obostrzeniami - zapowiedział Niedzielski.
Prawdopodobnie minister miał na myśli na przykład otwarcie ogródków kawiarnianych i restauracyjnych.
Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?