Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biała kiełbasa w wytrawnym winie

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycyjnie białą kiełbasę podawano podczas śniadania wielkanocnego. Pierwotnie serwowano ją z wody lub pieczoną z dodatkami pokrojonej w piórka cebuli.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka drobno pokrojonego rozmarynu,
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Białe kiełbaski dokładnie rumienimy na rozgrzanej oliwie. Po czym zalewamy czerwonym winem i dodajemy rozmaryn i miód. Całość podgrzewamy na małym ogniu bez przykrywki, aż wino wyparuje, a sos stanie się zawiesisty, a kiełbaski nabiorą brązowego koloru. Do kiełbasek dodajemy oliwki. Wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy udekorowane gałązką rozmarynu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski