Zwieńczeniem kibicowskich wyborów będzie już tradycyjnie Wielki Bal Sportowca (5 lutego w hotelu IBB Andersia). Zaproszenia na tę prestiżową imprezę, w cenie 320 zł od osoby, można rezerwować pod nr tel. 502 499 909.
O tym, co czeka podniebienie uczestników balu i jakie są wymagania kulinarne sportowców porozmawialiśmy z szefem kuchni w hotelu IBB Andersia, Tomaszem Różańskim. – Gościom gali zaproponujemy całkowicie zmienione i odświeżone menu. Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie wszystkim do gustu, tym bardziej, że będzie połączeniem tradycyjnej kuchni z elementami awangardowymi – przyznał Różański.
Według niego obecnie w Polsce panuje moda na spektakularne powroty do przeszłości. – Programy kulinarne i autorytety kuchni nakręcają koniunkturę na zdrowe żywienie. Sam szukam starych receptur w książkach przedwojennych i staram się to przenosić do kuchni hotelowej. Ostatnio hitem w naszej restauracji był choćby kotlet schabowy w panierce japońskiej. Klienci coraz częściej oczekują również produktów lokalnych, a więc nawet jogurt mamy z Wielkopolski, a nie z Podhala – tłumaczył szef kuchni w poznańskim hotelu.
W jego gościnnych progach w minionym roku pojawili się m.in. piłkarze FC Basel, tenisiści czy wioślarze. – Ciekawostką jest to, że Szwajcarzy z Bazylei zażyczyli sobie, żeby wszystkie posiłki bez jajek. Poza tym nie mieli specjalnych życzeń, choć wiadomo, że poza sezonem nie jest łatwo kupić niektóre warzywa i owoce – dodał Różański.
Podkreślił on, że jedzenie sportowców musi być oparte na świeżych rybach typu żabnica lub okoń nilowy, na makaronach i na kurczaku w różnej postaci. Jeśli chodzi o owoce, to w menu musi dominować kiwi, papaja i mango. Porcje muszą być też większe, bo sportowcy muszą więcej zjeść. Z tego, co wiem, to profesjonaliści nigdy nie oszczędzają na jedzeniu, bo wiedzą, że dieta to podstawa sukcesu – zakończył Różański.
Menu na Wielkim Balu Sportowca
Bufet zimny: rostbef po angielsku, karkówka, szynka, schab, pstrąg, dorsz, łosoś, Łosoś culi z mango, papryki z kozim serem,
karczochy marynowane w sambalu, oliwki
Bufet ciepły: zupa tajska, krem z selera z oliwa truflową, grillowany łosoś z sosem limonowym, strogonow, polędwiczki wieprzowe w sosie demi glace, wołowina po burgundzku, eskalopki z grillowania cebulą, papryką, pieczarką, udko z kaczki config
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?