Grzyby starannie czyszczę, myję pod bieżącą wodą i kroję na plasterki. Paprykę myję, usuwam z niej gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Bakłażany myję, odcinam końce i przekrawam wzdłuż. Miąższ wydrążam i kroję go w kostkę.
Cebulę i czosnek obieram, płuczę, drobno siekam i smażę na oleju. Dodaję grzyby, miąższ z bakłażanów oraz paprykę i smaż, często mieszając, aż grzyby będą miękkie. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na kawałki i dodaj do grzybów. Dorzucam pokruszony ser, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, dobrze mieszam. Tak przygotowanym farszem wypełniam połówki bakłażanów. Wkładam je do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.200 stopni C. przez 25 minut. Przed podaniem posypuję drobno posiekanym koperkiem.
Składniki na 4 osoby:
- 40 dag podgrzybków (czarne łebki)
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- 20 dag sera typu feta
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- koperek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?