Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1180 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zupełnie inna mizeria. Ta surówka ze świeżych ogórków to hit lata
Znudziła ci się tradycyjna mizeria? Polecam przepis na fantastyczną surówkę ze świeżych ogórków z dodatkiem lekkiego sosu i aromatycznej czarnuszki. To zdrowe...
Kruche sezamki do kawy. Rozkoszuj się przysmakiem smakującym jak dawniej
Domowe sezamki to rodzaj ciasteczek-batoników, którymi zajadano się w latach 90. XX wieku. Mogą być to dla ciebie czasy młodości. Ta słodka przekąska smakowała...
Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świeżego imbiru? Zachęcam cię do zrobienia prostego, choć wymagającego cierpliwości i czasu piwa imbirowego. Ten bezalkoholowy...
Aromatyczne sznycle wieprzowe na obiad. Poznaj sposób na fenomenalny obiad
Klasyczne sznycle wiedeńskie smaży się z cielęciny. Jednak warto odejść od tego klasycznego przepisu i nieco uszlachetnić tradycyjne kotlety schabowe....
Na obiad zrób bardzo łatwy gulasz z szynki. Rodzina ci podziękuje
Gulasz z szynki to doskonały posiłek nie tylko na niedzielny obiad. Ten posiłek jest sycący, aromatyczny i pełen smaku. Dzięki temu przepisowi przygotujesz...
Ciasto Balladyna smakuje obłędnie. Poznaj przepis na rozkoszny deser do kawy
Ciasto Balladyna to idealne połączenie malin, galaretki, sera i kajmaku. Do tego kakaowy i delikatny biszkopt oraz maślane herbatniki. Wszystko razem smakuje...
Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci
Szukasz pomysłu na zjedzenie młodej kapusty? Zachęcam cię do zrobienia klasycznych łazanek z młodą kapustą z dodatkiem kiełbasy. Szczególnie polecam...
HIT DNIA
Wyśmienite muffiny z borówkami. Będziesz je bezkarnie podjadać
Domowe muffiny z borówkami są bardzo szybkie do zrobienia. Ciasto wymieszasz w 10 minut, a upieczesz je w mniej niż kwadrans. Polecam ci sięgnąć po maślankę,...
Smakowite smoothie truskawkowe. Zrobisz je w try miga i na stałe zagości w twoim menu
W sezonie truskawkowym niemal obowiązkowo przygotowuję pyszne smoothie truskawkowe. Aby był bardziej sycący, dodaję do niego namoczone siemię lniane i miksuję...
Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut
Szukasz pomysłu na proste, szybkie i tanie ciastka do kawy? Upiecz ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. Wystarczy mieć cynamon, cukier trzcinowy,...