18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Daria Gorbunowa
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Daria Gorbunowa.

Składniki
Ciasto:

  • 50 gramów masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki zimnej wody
  • 200 gramów mąki
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 300 gramów pieczarek
  • 300 gramów filetu z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Sos:

  • 170 ml kwaśnej śmietany 22%
  • 150 gramów tartego żółtego sera
  • 2 jajka

Przygotowanie
Masło wymieszać z jajkiem, dodać wodę, sól, mąkę. Zrobić ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Filet z kurczaka gotować około 10-15 minut, potem pokroić. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, wrzucić pieczarki. Smażyć je ok 10-15 minut, do tej
pory aż sok odparuje. Dodać pieprz i sól. Później wymieszać pokrojony na kawałki filet z kurczaki i pieczarki.

Sos: Wymieszać 2 jajka z kwaśną śmietana, dodać tarty ser. Formę do tarty posmarować masłem. Ciasto wyjąc z lodówki,
rozwałkować cienko. Wylepić brzegi, wyłożyć pieczarki i filet z kurczaka. Dodać sos. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30-35 minut. Podawać na gorąco.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski