Składniki
Ciasto:
- 50 gramów masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki zimnej wody
- 200 gramów mąki
- duża szczypta soli
Farsz:
- 300 gramów pieczarek
- 300 gramów filetu z kurczaka
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Sos:
- 170 ml kwaśnej śmietany 22%
- 150 gramów tartego żółtego sera
- 2 jajka
Przygotowanie
Masło wymieszać z jajkiem, dodać wodę, sól, mąkę. Zrobić ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Filet z kurczaka gotować około 10-15 minut, potem pokroić. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni, wrzucić pieczarki. Smażyć je ok 10-15 minut, do tej
pory aż sok odparuje. Dodać pieprz i sól. Później wymieszać pokrojony na kawałki filet z kurczaki i pieczarki.
Sos: Wymieszać 2 jajka z kwaśną śmietana, dodać tarty ser. Formę do tarty posmarować masłem. Ciasto wyjąc z lodówki,
rozwałkować cienko. Wylepić brzegi, wyłożyć pieczarki i filet z kurczaka. Dodać sos. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30-35 minut. Podawać na gorąco.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?