Składniki:
- 600 g surowego łososia
- 400 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pół cytryny
- 2 łyżki masła
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku dodać posiekany czosnek i szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soku z cytryny.
Łososia zmielić posolić i dodać pieprz. Zmieloną masę rozsmarować w kształcie prostokąta na folii aluminiowej, na środku rozłożyć wzdłuż szpinak i zwinąć w roladę ściskając boki. Gotową roladę owinąć jeszcze jedną warstwą folii, włożyć na blaszkę, podlać szklanka wody i wstawić do piekarnika na około 50 -60 minut w temperaturze 165 stopni (w połowie czasu podlać wodą, gdyby odparowała).
Terrinę z łososia podawać pokrojoną w grubsze plastry na ciepło lub na zimno ozdobioną sałatą i cytryną lub jako obiad z ryżem lub ziemniakami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?