Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Terrina z łososia ze szpinakiem pieczona na parze

Agnieszka Ciborek
Terina z łososia ze szpinakiem pieczona na parze
Terina z łososia ze szpinakiem pieczona na parze Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis na terrinę z łososia. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:

  • 600 g surowego łososia
  • 400 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku dodać posiekany czosnek i szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soku z cytryny.

Łososia zmielić posolić i dodać pieprz. Zmieloną masę rozsmarować w kształcie prostokąta na folii aluminiowej, na środku rozłożyć wzdłuż szpinak i zwinąć w roladę ściskając boki. Gotową roladę owinąć jeszcze jedną warstwą folii, włożyć na blaszkę, podlać szklanka wody i wstawić do piekarnika na około 50 -60 minut w temperaturze 165 stopni (w połowie czasu podlać wodą, gdyby odparowała).

Terrinę z łososia podawać pokrojoną w grubsze plastry na ciepło lub na zimno ozdobioną sałatą i cytryną lub jako obiad z ryżem lub ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski