Składniki:
- ok. 300 g łososia
- 1 pstrąg (można też użyć różnych ścinek ryb, im więcej kombinacji tym zupa smaczniejsza)
- 1 porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, seler, por, pietruszka)
- 2 średnie cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól
- 5 kulek pieprzu
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obieramy, kroimy w większa kostkę. Pstrąga nacinamy za skrzelami, wycinamy z obu stron filety przesuwając nóż wzdłuż kręgosłupa, wyciągamy pęsetą ości. Do garnka wlewamy zimna wodę i dodajemy łososia pokrojonego w dużą kostkę, 2 filety z pstrąga i jego oczyszczony szkielet z głową. Gotujemy wywar.
Gdy ryby się ugotują wyławiamy je do osobnego naczynia, a do bulionu rybnego dodajemy warzywa i opalone nad ogniem cebule. Przyprawiamy liśćmi laurowymi, kulkami pieprzu, zielem angielskim i solą, gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wkładamy do zupy kawałki ryb (bez głowy i kręgosłupa).
Nalewamy nasza zupę do talerza wraz z kawałkami ryb i warzyw. Można podawać z makaronem lub zabielić rozkłóconym żółtkiem ze śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?