18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa rybna

Mikołaj Danek
Zupa rybna
Zupa rybna Mikołaj Danek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą. Jego autorem jest Mikołaj Danek

Składniki:

  • ok. 300 g łososia
  • 1 pstrąg (można też użyć różnych ścinek ryb, im więcej kombinacji tym zupa smaczniejsza)
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, seler, por, pietruszka)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól
  • 5 kulek pieprzu

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obieramy, kroimy w większa kostkę. Pstrąga nacinamy za skrzelami, wycinamy z obu stron filety przesuwając nóż wzdłuż kręgosłupa, wyciągamy pęsetą ości. Do garnka wlewamy zimna wodę i dodajemy łososia pokrojonego w dużą kostkę, 2 filety z pstrąga i jego oczyszczony szkielet z głową. Gotujemy wywar.

Gdy ryby się ugotują wyławiamy je do osobnego naczynia, a do bulionu rybnego dodajemy warzywa i opalone nad ogniem cebule. Przyprawiamy liśćmi laurowymi, kulkami pieprzu, zielem angielskim i solą, gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wkładamy do zupy kawałki ryb (bez głowy i kręgosłupa).

Nalewamy nasza zupę do talerza wraz z kawałkami ryb i warzyw. Można podawać z makaronem lub zabielić rozkłóconym żółtkiem ze śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski