Składniki:
- 3 dzwonka łososia
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cukinia
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól prowansalska i ognista mieszanka przypraw
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Cukinię i pora kroimy w kawałki o tej samej długości, a następnie kroimy je w cienkie paseczki. Marchewkę kroimy w plasterki. Dzwonka łososia doprawiamy sola prowansalską i ognistą mieszanka przypraw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła oraz układamy dzwonka łososia, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy plasterki marchewki i grillujemy, po 5 minutach łososia odwracamy, układamy na nim listki rozmarynu, dodajemy paseczki pora i cukinii.
Przyprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Wszystko podsmażamy jeszcze około 5 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie przypaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Na talerz wyłożyć łososia i warzywa. Można jako dodatek do łososia przygotować dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i świeżego ząbka czosnku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?