Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś grillowany z rozmarynem i z warzywami

Jolanta Perz-Straga
Łosoś grillowany z rozmarynem i z warzywami
Łosoś grillowany z rozmarynem i z warzywami Jolanta Perz-Straga
Prezentujemy przepis konkursowy na danie zrybą. Jego autorem jest Jolanta Perz-Straga

Składniki:

  • 3 dzwonka łososia
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól prowansalska i ognista mieszanka przypraw
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:
Cukinię i pora kroimy w kawałki o tej samej długości, a następnie kroimy je w cienkie paseczki. Marchewkę kroimy w plasterki. Dzwonka łososia doprawiamy sola prowansalską i ognistą mieszanka przypraw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła oraz układamy dzwonka łososia, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy plasterki marchewki i grillujemy, po 5 minutach łososia odwracamy, układamy na nim listki rozmarynu, dodajemy paseczki pora i cukinii.

Przyprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Wszystko podsmażamy jeszcze około 5 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie przypaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Na talerz wyłożyć łososia i warzywa. Można jako dodatek do łososia przygotować dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i świeżego ząbka czosnku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski