Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Rozpoczyna się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. PROGRAM

Elżbieta Podolska
Archiwum OFDS
W czwartek Poznań stanie się najsmaczniejszym miastem w Polsce. Rozpoczyna się bowiem VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Przez cztery dni do niedzieli będzie można na ponad 120 stoiskach kupić przysmaki nie tylko z całej Polski, ale także nieomal z całego świata.

Organizatorzy przygotowali bogaty program warsztatów, laboratoriów smaku zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Będą spotkania z kulinarnymi pisarzami, ale też i blogerami. Na scenie, jak co roku odbywać się będzie wielkiego gotowanie pod okiem mistrzów.

Koniecznie też trzeba odwiedzić stoisko Głosu Wielkopolskiego,, gdzie m.in. ekspert Kulinarium Waldemar Kurowski promować będzie kuchnię wielkopolską, a w piątek specjalnie dla gości festiwalu ugotuje na scenie i częstować będzie ślepymi rybami (kto nie wie, co to takie powinien wybrać się koniecznie na Stary Rynek, a kto wie, to z przyjemnością spróbuje specjału. Gotowanie specjalistów z Kulinarium Głosu Wielkopolskiego w piątek na głównej scenie między godz. 13.40 a 14.10.

Jak co roku odbywać się będą też dwa konkursy na Polską Nalewkę Roku, ale też na najlepszego tatara przygotowanego przez wielkopolskiego szefa kuchni.

PROGRAM

Jarmark Dobrego Smaku: 15 – 18 sierpnia, Stary Rynek
Czwartek – 15 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne:

11:00 – 19:00 Truskawka w wielu odsłonach, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

12:00 – 19:00 Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek”, Stary Rynek, okolice ujścia, ul. Świętosławskiej

13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

14:00 Otwarcie wystawy „Na zdrowie!” – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do lat pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Galeria Oko/Ucho (przy Scenie na Piętrze), mecenat: Stomil PoznańWystawa „Na zdrowie” w czasie festiwalu otwarta jest w godzinach: 12.00 – 20.00. Do końca sierpnia codziennie od. 11.00 do 16.00.

15:00 „Glina na stół”, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

17:30 Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, Restauracja Toga, (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem: [email protected] lub pod adresem: [email protected] oraz pod numerem 792 613 158

18:00 Food design i molekuły – prezentacja, warsztaty, degustacja, REforma Studio (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem [email protected] lub pod numerem 792 308 526, FB: REforma Studio

Aquanet w kuchni – Szymon Sławiński gotuje na stoisku firmy Aquanet

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Scena Festiwalu

12:00 – 16:00 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet

16:00 – 17:00 BlogerChef – blogerzy kulinarni na scenie OFDS

17:00 – 22:00 Koncerty: ClassZmer, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, The Stylacja

ok 20:00 Ogłoszenie wyników Konkursu Polska Nalewka 2013

Kino Kulinarne
Kino Muza – Kulinarny Tani Czwartek (bilety 8zł*)

17:15 – Jiro śni o sushi, Reż. David Gelb

19:00 – 18 spotkań przy stole, Reż. Jorge Coira

21:00 – Faceci od kuchni, Reż. Daniel Cohen

REZERWACJE: Bilety można nabyć w kasie kina lub za pośrednictwem strony: http://bilety24.pl/

Piątek – 16 Sierpnia

Warsztaty, Laboratoria i Inne:

11:00, 13:00, 15:00 i 17:00 „Krówka” wielkopolski cukierek warsztaty kulinarno – plastyczne dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

12.00 – 15.00 Konkurs „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce”, posiedzenie jury, restauracja Pod Pretekstem (zamknięte dla publiczności, wstęp – akredytowane media)

13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

13:00 Polskie Cydry, prowadzi Hieronim Błażejak, Museum Cafe (bilety 30 zł*) - bilety i rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu), a także pod adresem pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158

16:00 Blogujemy i gotujemy (z głową) – warsztaty kulinarne, Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT, (bezpłatne, obowiązują zapisy – [email protected])

16:00 „Polskie smaki” – spotkanie autorskie z Izabelą Byszewską prowadzi Hanna Szymanderska, Museum Cafe

16:30 i 18:30 Warsztaty ostrygowe, Restauracja Toga (bilety 45zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem [email protected] lub pod adresem [email protected] oraz pod numerem 792 613 158

17:00 Przyszłość polskiej gastronomii, stan polskiej edukacji kulinarnej – wizje przyszłości. Dyskusja otwarta, Museum Cafe

Trzy Znaki Smaku

pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bogdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Aquanet dla Dzieci – Katia Roman-Trzaska prowadzi animacje dla dzieci na stoisku firmy Aquanet

Scena Festiwalu

13:00 – 17:30 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet

15:30 Maciej Nowicki, VMI Szkoła Kulinarna, pokaz, prezentacja szkoły

16:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

18:00 – 22:00 Koncerty: Kapela z Orliczka, Acoustic Lee

ok. 19:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce 2013”

Sobota – 17 Sierpnia. Dzień z Powiatem Poznańskim
Warsztaty, Laboratoria i Inne:

11:00 – 13:00 IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge, Stary Rynek www.biegkelnerow.pl

11:30 – 16:30 Little Chef i Katia Roman-Trzaska – animacje kulinarne dla najmłodszych, zaprasza Aquanet, namiot OFDS (okolice ujścia ul. Świętosławskiej)

12:00 i 16:00 Pszczoły – jak powstaje miód czyli warsztaty pszczelarskie dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

12:00 i 16:00 Warsztaty z Sebastianem Gołębiewskim, dania z kurczaków z chowu zrównoważonego żywionych z udziałem probiotyków i ziół. zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Restauracja Toga (bezpłatnie, obowiązują zapisy*) - zapisy są przyjmowane pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158 - Ilość miejsc w grupach ograniczona

13:00 Dzika kuchnia, Naturalnie Dookoła Poznania – gotowanie z użyciem dziko rosnących ziół i roślin, prowadzi Krystyna Stepczyńska-Szymczak, Museum Cafe (wstęp wolny)

13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

14:00 Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad live-cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, Restauracja Fusion Hotelu Sheraton (bilety: 95 zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem: [email protected] lub pod numerem 61 655 2000

16.30 OLIWA i WINO – Warsztaty. Prowadzi Maciej Sokołowski, Museum Cafe (bilety 30zł*), zapraszają O-live i blog Wino na Widelcu - rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu) oraz pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158

19:00 Andrzej Fiedoruk, „Duch Puszczy a Szwendaczek. Bimber a destylat – sprawa polska!”, spotkanie autorskie, Museum Cafe

Trzy Znaki Smaku - pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku

Aquanet w kuchni – Maryla Musidłowska gotuje na stoisku firmy Aquanet

Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)

Scena Festiwalu

12:30 – 13:00 Ceremonia wręczenia nagród IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge

13:00 – 14:30 Pokazy kulinarne

14:30 – 16:00 Naturalnie Dookoła Poznania, prezentacje kulinarne Powiatu Poznańskiego oraz wręczenie certyfikatu wpisu „Bambrzoka” na Listę Produktów Regionalnych.

16.00 - 22.00 Koncerty: Kwartet Saksofonowy „Naturalni”, „Melodie wielkopolskie na kwartet jazzowy” - Kwartet Katarzyny Stroińskiej - Sierant, Żuki Rock & Roll Band

Niedziela – 18 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne:

10:30 i 12:30 Zagadkowe Laboratoria Smaku dla Dzieci – Wymyślanki, REforma Studio (bilety 25zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem [email protected] lub pod numerem 792 308 526 - FB: REforma Studio

11:00 Śniadanie nad Wartą, śniadaniowy piknik nad Wartą, (spotykamy się w Parku nad Wartą pomiędzy mostami Św. Rocha a Królowej Jadwigi, od strony starego miasta, szczegóły: FB: Śniadanie nad Wartą)

11:00, 13:00, 15:00, 17:00 Warsztaty rękodzieła artystycznego, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

12:00 Laboratorium Smaku – Świnia Złotnicka i wędliny długo dojrzewające. Jacek Nowicki i Prof. Janusz Buczyński – pokaz rozbioru, wykład, degustacja, zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Museum Cafe

13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu

14:00 Japońskie Słodycze, spotkanie autorskie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, Museum Cafe

Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)

Tygiel na Rynku – specjalna, festiwalowa edycja poznańskiego Targowiska Regionalnej Żywności (www.fb.com/TygielbyREforma)

*BILETY NA OZNACZONE WYDARZENIA DOSTĘPNE w miejscach ich realizacji. Szczegółowe informacje o cenach, dostępności i rezerwacji biletów na www.ofds.pl, pod nr tel. 792 613 158

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski