Organizatorzy przygotowali bogaty program warsztatów, laboratoriów smaku zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Będą spotkania z kulinarnymi pisarzami, ale też i blogerami. Na scenie, jak co roku odbywać się będzie wielkiego gotowanie pod okiem mistrzów.
Koniecznie też trzeba odwiedzić stoisko Głosu Wielkopolskiego,, gdzie m.in. ekspert Kulinarium Waldemar Kurowski promować będzie kuchnię wielkopolską, a w piątek specjalnie dla gości festiwalu ugotuje na scenie i częstować będzie ślepymi rybami (kto nie wie, co to takie powinien wybrać się koniecznie na Stary Rynek, a kto wie, to z przyjemnością spróbuje specjału. Gotowanie specjalistów z Kulinarium Głosu Wielkopolskiego w piątek na głównej scenie między godz. 13.40 a 14.10.
Jak co roku odbywać się będą też dwa konkursy na Polską Nalewkę Roku, ale też na najlepszego tatara przygotowanego przez wielkopolskiego szefa kuchni.
PROGRAM
Jarmark Dobrego Smaku: 15 – 18 sierpnia, Stary Rynek
Czwartek – 15 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne:
11:00 – 19:00 Truskawka w wielu odsłonach, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
12:00 – 19:00 Namiot zdrowia „W Krainie Sałatek”, Stary Rynek, okolice ujścia, ul. Świętosławskiej
13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
14:00 Otwarcie wystawy „Na zdrowie!” – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do lat pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Galeria Oko/Ucho (przy Scenie na Piętrze), mecenat: Stomil PoznańWystawa „Na zdrowie” w czasie festiwalu otwarta jest w godzinach: 12.00 – 20.00. Do końca sierpnia codziennie od. 11.00 do 16.00.
15:00 „Glina na stół”, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
17:30 Kolacja degustacyjna „Wieczór Nalewek Zbigniewa Sierszuły”, Restauracja Toga, (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem: [email protected] lub pod adresem: [email protected] oraz pod numerem 792 613 158
18:00 Food design i molekuły – prezentacja, warsztaty, degustacja, REforma Studio (bilety 80zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem [email protected] lub pod numerem 792 308 526, FB: REforma Studio
Aquanet w kuchni – Szymon Sławiński gotuje na stoisku firmy Aquanet
Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku
Scena Festiwalu
12:00 – 16:00 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet
16:00 – 17:00 BlogerChef – blogerzy kulinarni na scenie OFDS
17:00 – 22:00 Koncerty: ClassZmer, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, The Stylacja
ok 20:00 Ogłoszenie wyników Konkursu Polska Nalewka 2013
Kino Kulinarne
Kino Muza – Kulinarny Tani Czwartek (bilety 8zł*)
17:15 – Jiro śni o sushi, Reż. David Gelb
19:00 – 18 spotkań przy stole, Reż. Jorge Coira
21:00 – Faceci od kuchni, Reż. Daniel Cohen
REZERWACJE: Bilety można nabyć w kasie kina lub za pośrednictwem strony: http://bilety24.pl/
Piątek – 16 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne:
11:00, 13:00, 15:00 i 17:00 „Krówka” wielkopolski cukierek warsztaty kulinarno – plastyczne dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
12.00 – 15.00 Konkurs „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce”, posiedzenie jury, restauracja Pod Pretekstem (zamknięte dla publiczności, wstęp – akredytowane media)
13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
13:00 Polskie Cydry, prowadzi Hieronim Błażejak, Museum Cafe (bilety 30 zł*) - bilety i rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu), a także pod adresem pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158
16:00 Blogujemy i gotujemy (z głową) – warsztaty kulinarne, Akademia Kulinarna SPOT. TO EAT, (bezpłatne, obowiązują zapisy – [email protected])
16:00 „Polskie smaki” – spotkanie autorskie z Izabelą Byszewską prowadzi Hanna Szymanderska, Museum Cafe
16:30 i 18:30 Warsztaty ostrygowe, Restauracja Toga (bilety 45zł*) - rezerwacje są przyjmowane w restauracji Toga pod adresem [email protected] lub pod adresem [email protected] oraz pod numerem 792 613 158
17:00 Przyszłość polskiej gastronomii, stan polskiej edukacji kulinarnej – wizje przyszłości. Dyskusja otwarta, Museum Cafe
Trzy Znaki Smaku
pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku
Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bogdanowicz, stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku
Aquanet dla Dzieci – Katia Roman-Trzaska prowadzi animacje dla dzieci na stoisku firmy Aquanet
Scena Festiwalu
13:00 – 17:30 Pokazy kulinarne i konkursy Aquanet
15:30 Maciej Nowicki, VMI Szkoła Kulinarna, pokaz, prezentacja szkoły
16:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
18:00 – 22:00 Koncerty: Kapela z Orliczka, Acoustic Lee
ok. 19:00 Ogłoszenie wyników konkursu „Najlepszy Tatar w Wielkopolsce 2013”
Sobota – 17 Sierpnia. Dzień z Powiatem Poznańskim
Warsztaty, Laboratoria i Inne:
11:00 – 13:00 IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge, Stary Rynek www.biegkelnerow.pl
11:30 – 16:30 Little Chef i Katia Roman-Trzaska – animacje kulinarne dla najmłodszych, zaprasza Aquanet, namiot OFDS (okolice ujścia ul. Świętosławskiej)
12:00 i 16:00 Pszczoły – jak powstaje miód czyli warsztaty pszczelarskie dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
12:00 i 16:00 Warsztaty z Sebastianem Gołębiewskim, dania z kurczaków z chowu zrównoważonego żywionych z udziałem probiotyków i ziół. zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Restauracja Toga (bezpłatnie, obowiązują zapisy*) - zapisy są przyjmowane pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158 - Ilość miejsc w grupach ograniczona
13:00 Dzika kuchnia, Naturalnie Dookoła Poznania – gotowanie z użyciem dziko rosnących ziół i roślin, prowadzi Krystyna Stepczyńska-Szymczak, Museum Cafe (wstęp wolny)
13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
14:00 Regionalne inspiracje w kuchni fusion – obiad live-cooking z Krystianem Szopką i Pawłem Lorochem, Restauracja Fusion Hotelu Sheraton (bilety: 95 zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem: [email protected] lub pod numerem 61 655 2000
16.30 OLIWA i WINO – Warsztaty. Prowadzi Maciej Sokołowski, Museum Cafe (bilety 30zł*), zapraszają O-live i blog Wino na Widelcu - rezerwacje są przyjmowane w Museum Cafe (Dziedziniec Muzeum Archeologicznego w Poznaniu) oraz pod adresem: [email protected] lub pod numerem 792 613 158
19:00 Andrzej Fiedoruk, „Duch Puszczy a Szwendaczek. Bimber a destylat – sprawa polska!”, spotkanie autorskie, Museum Cafe
Trzy Znaki Smaku - pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS – stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku
Pierekaczewnik – tatarski specjał, pokaz i degustacja, Dżenneta Bohdanowicz, stoisko promocyjne Trzy Znaki Smaku na Starym Rynku
Aquanet w kuchni – Maryla Musidłowska gotuje na stoisku firmy Aquanet
Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)
Scena Festiwalu
12:30 – 13:00 Ceremonia wręczenia nagród IV Poznański Bieg Kelnerów VineBridge
13:00 – 14:30 Pokazy kulinarne
14:30 – 16:00 Naturalnie Dookoła Poznania, prezentacje kulinarne Powiatu Poznańskiego oraz wręczenie certyfikatu wpisu „Bambrzoka” na Listę Produktów Regionalnych.
16.00 - 22.00 Koncerty: Kwartet Saksofonowy „Naturalni”, „Melodie wielkopolskie na kwartet jazzowy” - Kwartet Katarzyny Stroińskiej - Sierant, Żuki Rock & Roll Band
Niedziela – 18 Sierpnia
Warsztaty, Laboratoria i Inne:
10:30 i 12:30 Zagadkowe Laboratoria Smaku dla Dzieci – Wymyślanki, REforma Studio (bilety 25zł*) - rezerwacje są przyjmowane pod adresem [email protected] lub pod numerem 792 308 526 - FB: REforma Studio
11:00 Śniadanie nad Wartą, śniadaniowy piknik nad Wartą, (spotykamy się w Parku nad Wartą pomiędzy mostami Św. Rocha a Królowej Jadwigi, od strony starego miasta, szczegóły: FB: Śniadanie nad Wartą)
11:00, 13:00, 15:00, 17:00 Warsztaty rękodzieła artystycznego, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
12:00 Laboratorium Smaku – Świnia Złotnicka i wędliny długo dojrzewające. Jacek Nowicki i Prof. Janusz Buczyński – pokaz rozbioru, wykład, degustacja, zaprasza Agencja Rynku Rolnego, Museum Cafe
13:00 – 17:00 Warsztaty z wypieku chleba, dla najmłodszych, STREFA SMAKU WIELKOPOLSKI k. Odwachu
14:00 Japońskie Słodycze, spotkanie autorskie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, Museum Cafe
Wieprzowina PQS – prezentacje i degustacje na stoisku PQS (okolice ul. Wronieckiej)
Tygiel na Rynku – specjalna, festiwalowa edycja poznańskiego Targowiska Regionalnej Żywności (www.fb.com/TygielbyREforma)
*BILETY NA OZNACZONE WYDARZENIA DOSTĘPNE w miejscach ich realizacji. Szczegółowe informacje o cenach, dostępności i rezerwacji biletów na www.ofds.pl, pod nr tel. 792 613 158
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?