Składniki:
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- garść szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
- 1 płaska łyżka bulionu Consommé Winiary, lub 1/2 litra rosołu, lub 1 kostka warzywna
- 1 łyżka śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy i 1 ziarno ziela angielskiego
- szczypiorek, jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchewkę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki dusimy na 1 łyżce masła, dodajemy pokrojony szczaw, chwilkę dusimy aż szczaw straci surowość. Dodajemy do warzyw liść laurowy i rozgniecione ziele angielskie, wlewamy 300 ml wody, zagotowujemy i dodajemy płaską łyżkę bulionu Consommé lub zamiast wody rosołu i gotujemy do miękkości warzyw ok. 10 minut. Dodajemy 1 łyżkę śmietany, można zupę szczawiową zagęścić mąką wymieszaną w wodzie, ale ja uważam, że to jest zbędne. Po dodaniu śmietany już nie gotujemy, tylko mieszamy aż śmietana się połączy z zupą.
Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z ćwiartkami gotowanych jajek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?