Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa szczawiowa z jajkiem

Jolanta Perz-Straga
Jolanta Perz-Straga
Prezentujemy przepis na zupę szczawiową. Jego autorem jest Jolanta Perz-Straga.

Składniki:

  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • garść szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
  • 1 płaska łyżka bulionu Consommé Winiary, lub 1/2 litra rosołu, lub 1 kostka warzywna
  • 1 łyżka śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy i 1 ziarno ziela angielskiego
  • szczypiorek, jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Marchewkę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki dusimy na 1 łyżce masła, dodajemy pokrojony szczaw, chwilkę dusimy aż szczaw straci surowość. Dodajemy do warzyw liść laurowy i rozgniecione ziele angielskie, wlewamy 300 ml wody, zagotowujemy i dodajemy płaską łyżkę bulionu Consommé lub zamiast wody rosołu i gotujemy do miękkości warzyw ok. 10 minut. Dodajemy 1 łyżkę śmietany, można zupę szczawiową zagęścić mąką wymieszaną w wodzie, ale ja uważam, że to jest zbędne. Po dodaniu śmietany już nie gotujemy, tylko mieszamy aż śmietana się połączy z zupą.
Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z ćwiartkami gotowanych jajek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski