Składniki na 4-6 porcji:
- 1,2-1,5 kg schabu
- 2 cytryny
- 100-200 gramów plasterków wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- po 4-5 gałązek szałwii
- natki pietruszki, bazylii, oregano
- 4 łyżki oliwy
- 200-300 gramów pieczarek
- 200-300 gramów pomidorów koktajlowych
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zioła (bez szałwii) posiekać. Czosnek i posiekane zioła wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Mieszankę tę posmarować pieczeń. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki boczku. Cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki i umieścić w nacięciach pieczeni. Brytfannę natłuścić łyżką oleju. Pieczeń ułożyć w brytfannie. Włożyć do piekarnika na środkowy poziom i piec około 30 min.
Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki, przełożyć do miseczki. Szałwię poszatkować, dodać resztę oliwy z oliwek (2 łyżki) sól i wymieszać z ziemniakami. Po 30 minutach pieczenia obłożyć nimi pieczeń. Piec kolejne 50 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dodać do pieczeni. Piec kolejne 20 minut.
Gotową pieczeń podzielić na porcję, udekorować pomidorkami i pieczonymi ziemniakami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?