Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab pieczony z cytryną i ziemniakami

Zofia Ruman
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Zofia Ruman

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1,2-1,5 kg schabu
  • 2 cytryny
  • 100-200 gramów plasterków wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • po 4-5 gałązek szałwii
  • natki pietruszki, bazylii, oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 200-300 gramów pieczarek
  • 200-300 gramów pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zioła (bez szałwii) posiekać. Czosnek i posiekane zioła wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Mieszankę tę posmarować pieczeń. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki boczku. Cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki i umieścić w nacięciach pieczeni. Brytfannę natłuścić łyżką oleju. Pieczeń ułożyć w brytfannie. Włożyć do piekarnika na środkowy poziom i piec około 30 min.

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki, przełożyć do miseczki. Szałwię poszatkować, dodać resztę oliwy z oliwek (2 łyżki) sól i wymieszać z ziemniakami. Po 30 minutach pieczenia obłożyć nimi pieczeń. Piec kolejne 50 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dodać do pieczeni. Piec kolejne 20 minut.

Gotową pieczeń podzielić na porcję, udekorować pomidorkami i pieczonymi ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski