Składniki:
- 2 jajka
- 6 bialych szparagow
- 400 g szpinaku
- 6 ziemniakow
- cebula dymka
- ząbek czosnku
- 100 g masla
- cytryna
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szparagi obieramy i odcinamy końcówkę szparaga, bo jest gorzka i gotujemy. Do wody oprócz soli dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki soku z cytryny. Szpinak rozmrażamy i smażymy na masełku z czosnkiem i cebulką pokrojona w małą kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wstawiamy 2 patelnie z masłem. Na pierwszej smażymy bułkę tartą; a na drugą wbijamy jajka posypane solą i skrojonym szczypiorkiem z dymki.
Na talerzu układamy kolejno: poduszone ziemniaki, szpinak, po 3 szparagi posypane bułką tartą i na wierzch nasze jajko ze szczypiorkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?