Składniki:
- 4 plastry schabu
nadzienie:
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 małe skibki chleba razowego
- kawałek boczku
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gorczyca biała
- musztarda francuska gruboziarnista
- olej
- 2 szklanki bulionu
Sposób przyrządzenia:
Schab kroimy w centymetrowe plastry, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Dwa rozbite plastry nakładamy brzegiem na siebie i lekko rozbijamy tak, aby z dwóch plastrów uzyskać jeden.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki i boczek w cienkie słupki, chleb możemy pokruszyć. Wrzucamy do miski: całość skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem, kulkami białek gorczycy i dwoma łyżeczkami musztardy francuskiej – mieszamy. Tak oto gotowe nadzienie nakładamy na rozbite mięso, zwijamy w roladkę chowając boki mięsa do środka i związujemy sznurkiem.
Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obracając z każdej strony. (Aby uzyskać pyszny sos możemy dodać kawałek pomidora, czosnku i suszonych grzybów. Stopniowo podlewamy bulionem.
Dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie (jeśli chcemy zrobić sos, to gdy mięso zmięknie zaciągnać go zaklepką (2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany 12%, 200 ml wody) podawać według uznania z pyzami lub ziemniaczkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?