Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zrazy ze schabu

Agnieszka Ciborek
Zrazy ze schabu
Zrazy ze schabu Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 małe skibki chleba razowego
  • kawałek boczku
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gorczyca biała
  • musztarda francuska gruboziarnista
  • olej
  • 2 szklanki bulionu

Sposób przyrządzenia:

Schab kroimy w centymetrowe plastry, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Dwa rozbite plastry nakładamy brzegiem na siebie i lekko rozbijamy tak, aby z dwóch plastrów uzyskać jeden.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki i boczek w cienkie słupki, chleb możemy pokruszyć. Wrzucamy do miski: całość skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem, kulkami białek gorczycy i dwoma łyżeczkami musztardy francuskiej – mieszamy. Tak oto gotowe nadzienie nakładamy na rozbite mięso, zwijamy w roladkę chowając boki mięsa do środka i związujemy sznurkiem.

Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obracając z każdej strony. (Aby uzyskać pyszny sos możemy dodać kawałek pomidora, czosnku i suszonych grzybów. Stopniowo podlewamy bulionem.

Dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie (jeśli chcemy zrobić sos, to gdy mięso zmięknie zaciągnać go zaklepką (2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany 12%, 200 ml wody) podawać według uznania z pyzami lub ziemniaczkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski