Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodko-kwaśna zupa z jajek

Klaudia Chudzicka
Słodko-kwaśna zupa z jaj
Słodko-kwaśna zupa z jaj Klaudia Chudzicka
Prezentujemy przepis na zupę z jajek. Jego autorem jest Klaudia Chudzicka.

Składniki do zupy z jajek:

  • 2 litry wody
  • 1 średnia cebula
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie (4 kulki)
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 6 jaj

Do zaciągnięcia:

  • mąka
  • pół szklanki słodkiej śmietany 12%

Sposób przygotowania:
Do wysokiego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i cebule (w całości). Na końcu wsypujemy jeszcze cukier i sól. Całość gotujemy 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy pojedynczo jajka, ale muszą być rozbite.

Gdy białka jaj się ściągną, a żółtka będą lekko miękkie wyławiamy jajka na talerz (najlepiej cedzakiem), a zupę zaciągamy mąką i słodką śmietaną 12%.

Tak zaciągniętą zupę doprawiamy według własnego uznania solą, cukrem lub octem. Zupa będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podamy ją z ugotowanymi i poduszonymi ziemniakami (na osobnym talerzu).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski