Składniki do zupy z jajek:
- 2 litry wody
- 1 średnia cebula
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie (4 kulki)
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- 6 jaj
Do zaciągnięcia:
- mąka
- pół szklanki słodkiej śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Do wysokiego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i cebule (w całości). Na końcu wsypujemy jeszcze cukier i sól. Całość gotujemy 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy pojedynczo jajka, ale muszą być rozbite.
Gdy białka jaj się ściągną, a żółtka będą lekko miękkie wyławiamy jajka na talerz (najlepiej cedzakiem), a zupę zaciągamy mąką i słodką śmietaną 12%.
Tak zaciągniętą zupę doprawiamy według własnego uznania solą, cukrem lub octem. Zupa będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podamy ją z ugotowanymi i poduszonymi ziemniakami (na osobnym talerzu).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?