Składniki:
- 500 g bakłażana
- 2 łyżki suszonych borowików
- 100 g kurek
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 4 kulki mini mozzarelli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietany 30%
- sól do smaku
Przygotowanie:
Suszone borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę pod przykryciem. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miseczki wysypać pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ,dodać po łyżeczce przyprawy do wieprzowiny, cząbru, czosnku oraz paprykę w proszku i wymieszać. Mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Podzielić ją na dwie części i jedną z nich zeszklić na 2 łyżkach oliwy (drugą odłożyć do sosu). Z bakłażana odkroić około 100 g kawałek i pokroić go w małą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć. Namoczone borowiki odcedzić( wody nie wylewać!) i pokroić je w małą kostkę. Dodać na patelnię i smażyć dalej aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów. Gdy płyny na patelni odparują doprawić solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Wyłączyć ogień, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Farsz podzielić na połowę i każdą część rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladkę i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulkę i zeszklić ją. Kurki oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do rondelka i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze ją wmieszać. Wlać śmietanę oraz ½ szklanki wody z moczenia grzybów i zagotować. Pogotować około minuty, zdjąć z ognia. Sos gotowy.
Kokony z bakłażana: Pozostałą część bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. W każdej części zrobić dosyć głęboką kieszonkę (uważać aby nie przeciąć do końca). Skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażanowe kokony z obu stron.
Wykonanie: Do każdego z grillowanych bakłażanowych kokonów włożyć po jednej roladce schabowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut (piekarnik góra-dół). Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć wykałaczki i przełożyć na talerz. Polać podgrzanym sosem kurkowym. Podawać. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?