Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gołąbki z bakłażanem i kurkami i schabem

Monika Trząska
Gołąbki z bakłażanem i kurkami i schabem
Gołąbki z bakłażanem i kurkami i schabem Monika Trząska
Prezentujemy przepis na danie ze schabem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 100 g bakłażana
  • 100 g kurek
  • 2 liście z młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Farsz: Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą (tak aby był całkowicie przykryty), dodać sól. Postawić na ogień i ugotować do miękkości. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić. Bakłażana umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zimne mięso zmielić w maszynce do mięsa. 50 g kurek oczyścić i także zmielić w maszynce.

Przełożyć wszystko do miski (bakłażan też). Dodać 2 łyżki oliwy, natkę pietruszki (dla ożywienia koloru) oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i odłożyć na około 30 min do lodówki. Kapusta: W między czasie liście umyć,osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 15 minut. Następnie odcedzić na sicie i zostawić aby odciekło dobrze.

Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło z olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. W miedzy czasie oczyścić pozostałe 50 g kurek i pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć je do rondelka i zrumienić. Dodać kurkumę, wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić. Gdy płyn odparuje dodać mąkę i dobrze ją wymieszać. Wlać kolejne 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.

Wykonanie: Na zimny liść kapusty nałożyć połowę farszu i zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki włożyć do rękawa do pieczenia i zabezpieczyć go zawijając końce tworząc tzw. cukierka. W rondlu zagotować wodę i włożyć pakieciki do środka. Gotować około 25 minut. Następnie wyjąć z garnka i delikatnie odpakować. Podawać z ryżem i gorącym sosem kurkowym Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski