Schab wędzony własnej roboty

Schab wędzony własnej roboty

Jolanta Perz-Straga

Głos Wielkopolski

Aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Schab wędzony
1/2
przejdź do galerii

Schab wędzony ©Jolanta Perz - Straga

Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Jolanta Perz - Straga.
Składniki:
  • 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą
  • 1 pończocha


Przygotowanie:

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu.

Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem z kolendrą.

Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Komentarze (1)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
wędzony

PeZet (gość)

Zgłoś naruszenie treści

no... a Kiedy go wedzimy??? Czy przypadkiem to nie jest schab suszony???

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Gorący temat

Wideo