Składniki:
- 1 duża zielona papryka
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1-2 łyżki oliwy extra (z pierwszego tłoczenia)
- 1 łyżka parmezanu lub innego sera twardego długo dojrzewającego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- płatki chili do dekoracji
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na pół i wyciąć nasiona. Pokroić ją drobno. Pestki uprażyć na patelni. Paprykę, pestki, starty ser, oliwę umieścić w rozdrabniaczu i jak najdrobniej posiekać. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny, a następnie za pomocą blendera zmiksować na papkę. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Pasuje do chleba, makaronu, kaszy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?