Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pesto z zielonej papryki

Karolina Marcinkowska
Pesto z zielonej papryki
Pesto z zielonej papryki Karolina Marcinkowska
Prezentujemy przepis na pesto z zielonej papryki. Jego autorem jest Karolina Marcinkowska

Składniki:

  • 1 duża zielona papryka
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1-2 łyżki oliwy extra (z pierwszego tłoczenia)
  • 1 łyżka parmezanu lub innego sera twardego długo dojrzewającego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chili do dekoracji

Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na pół i wyciąć nasiona. Pokroić ją drobno. Pestki uprażyć na patelni. Paprykę, pestki, starty ser, oliwę umieścić w rozdrabniaczu i jak najdrobniej posiekać. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny, a następnie za pomocą blendera zmiksować na papkę. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Pasuje do chleba, makaronu, kaszy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski