Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 200 g wędzonego boczku lub szynki
- 100 g żółtego sera
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę bez dodawania dodatkowego tłuszczu, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać i odstawić aby chwilę przestygło.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i oliwę. Mieszać trzepaczką przez kilka minut. Potem dodać żółty ser starty na tarce oraz przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać z patelni boczek z papryką i przyprawami. Wymieszać i przelać do formy.
Piec około 40-45 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?