Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cytrynowo-ziołowy kurczak

Monika Trząska
Cytrynowo-ziołowy kurczak
Cytrynowo-ziołowy kurczak Monika Trząska
Prezentujemy przepis na cytrynowo-ziołowego kurczaka. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy kurczak bez podrobów

Marynata:

  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (czubata)
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teriayki

Przygotowanie:
Kurczaka porządnie umyć i następnie osuszyć dokładnie. W środku też. Cytrynę umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć cały sok. Sok przelać do miski. Dodać suszone zioła oraz przyprawę do kurczaka oraz paprykę,a także sól. Wymieszać. Dodać olej oraz sos teriayki i dokładnie wymieszać aby kwas i tłuszcz dobrze się połączyły. Startą skórkę włożyć do środka kurczaka oraz delikatnie go posolić.
Marynatą wetrzeć w całego kurczaka i przełożyć go do płaskiego naczynia i polać resztą marynaty. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 20 godzin. Kolejnego dnia włączyć piekarnik na 200 stopni.

Na blachę od piekarnika położyć naczynie żaroodporne i wstawić je na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie naczynie wyjąć wylać na niego nadmiar marynaty spod kurczaka i położyć kurczaka piersiami do góry. Piec około 60 minut. Po mniej więcej 30 minutach wlać pół szklanki wody i przykryć folią aluminiową matową stroną do góry. Wyjąć z piekarnika i dać mięsu odpocząć 5 minut, następnie je podzielić i podawać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski