Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fileciki w boczku

Monika Trząska
Fileciki w boczku
Fileciki w boczku Monika Trząska
Prezentujemy przepis na fileciki w boczku. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab
  • 10 plastrów boczku (ja miałam surowy)

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Każdą pierś przekroić na pół. W miseczce wymieszać sok z cytryny z olejem i kolejno dodawać przyprawy i dokładnie wymieszać marynatę. Zalać marynatą mięso, wymieszać. Każdy kawałek owinąć w plaster boczku i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć kawałki mięsa. Włożyć blachę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć do 180 stopni i piec mięso jeszcze około 7-10 minut. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski