Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki typ 650+ do podsypania
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 3 białe szparagi
- 3/4 pęczka zielonych szparagów
- 400 g mięsa drobiowego (filet, gulasz lub rosołowe)
- garść kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki śmietany 12%
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Farsz: Szparagi obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapustę odcisnąć, przepłukać, zalać wodą i także ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aby dobrze odciekła i ostygła. Drób umyć, osuszyć, zalać wodą, ugotować. Oczywiście do miękkości. Wyjąć na talerz i ostudzić. Wszystkie przestudzone składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić do smaku i dodać śmietanę, dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, sól oraz jajko i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i za bardzo się nie kleić do dłoni.
Przygotowanie pierogów: Z ciasta uformować kulę,podzielić ją na 4 części. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na placek (ale nie za cienki), kubkiem (średniej wielkości ) wycinać kółka. Na krążek ciasta kłaść około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać pierogi (można zrobić ozdobny wzorek na brzegach). Kłaść na ściereczkę. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Na wrzątek partami wrzucać pierogi i doprowadzić do ponownego zawrzenia wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia i spróbować jeden czy jest miękki przed wyjęciem wszystkich z wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni na łyżce oliwy zrumienić pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Pierogi kłaść na talerz i posypać smażoną cebulką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?