18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kurczakiem, szparagami i kiszoną kapustą

Monika Trząska
Pierogi z kurczakiem, szparagami i kiszoną kapustą
Pierogi z kurczakiem, szparagami i kiszoną kapustą Monika Trząska
Prezentujemy przepis na pierogi z kurczakiem, szparagami i kiszoną kapustą. Jego autorem jest Monika Trząska.

Składniki:

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki typ 650+ do podsypania
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 białe szparagi
  • 3/4 pęczka zielonych szparagów
  • 400 g mięsa drobiowego (filet, gulasz lub rosołowe)
  • garść kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 12%

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Farsz: Szparagi obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapustę odcisnąć, przepłukać, zalać wodą i także ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aby dobrze odciekła i ostygła. Drób umyć, osuszyć, zalać wodą, ugotować. Oczywiście do miękkości. Wyjąć na talerz i ostudzić. Wszystkie przestudzone składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić do smaku i dodać śmietanę, dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na około 30-45 minut.

Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, sól oraz jajko i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i za bardzo się nie kleić do dłoni.

Przygotowanie pierogów: Z ciasta uformować kulę,podzielić ją na 4 części. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na placek (ale nie za cienki), kubkiem (średniej wielkości ) wycinać kółka. Na krążek ciasta kłaść około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać pierogi (można zrobić ozdobny wzorek na brzegach). Kłaść na ściereczkę. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Na wrzątek partami wrzucać pierogi i doprowadzić do ponownego zawrzenia wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia i spróbować jeden czy jest miękki przed wyjęciem wszystkich z wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni na łyżce oliwy zrumienić pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Pierogi kłaść na talerz i posypać smażoną cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski