Składniki:
- garść roszponki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 młodej cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 30 g fety
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- 1/2 łyżeczki papryki slodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Sałatę umyć,dobrze osuszyć. Zmiksować w blenderze. Czysty i suchy seler także zmiksować w blenderze. Cukinię umyć,osuszyć ( nie obierać) zmiksować w blenderze. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać wszystkie zmiksowane warzywa i dusić około 5 minut. Doprawić solą i dodać 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Wymieszać.
Fetę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do warzyw. Mieszać aż ser połączy się z warzywami i lekko roztopi. Zdjąć z ognia,wystudzić. Mięso umyć,osuszyć i naciąć dużą kieszonkę. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i mieszanką dobrze natrzeć pierś. Obficie nałożyć przestudzony zielony farsz i spiąć mięso wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Następnie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Na talerzu rozbić jajko i obtoczyć w nim pakiecik mięsa. Następnie obtoczyć w bułce i lekko docisnąć panierkę. Na patelni obsmażyć mięso, tak aby panierka się zrumieniła. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec około 15-18 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?